Een-AED-redt-een-leven

F.a.q. - Veel gestelde vragen

Wat is een AED?

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. 

Wat doet een AED?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren. 

 

Hoe lang is een cursus of certificaat geldig?

Het is jouw persoonlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je trainingsgegevens actueel zijn. Wij en HartslagNU adviseren je om jaarlijks een herhalingstraining te volgen. Op die manier zal uw certificaat nooit verlopen.

Het certificaat is in het systeem van HartslagNU 2 jaar geldig. Nadat je certificaat (volgens de gegevens in HartslagNu) is verlopen, word je niet meer opgeroepen. Je gegevens blijven wel in ons systeem staan. 

Aanmelden voor een herhalingscusus kan via de pagina Herhaling

Ik heb nog nooit een oproep gekregen hoe kan dat?

Om op geroepen te worden voor meldingen in uw omgeving, moet u zich aanmelden bij het overkoepelende netwerk HarstlagNU. Meer informatie vind u op de pagina Registratie

Kan ik ook in het buitenland hulp verlenen?

Op vakantie of tijdelijk niet beschikbaar?

Burgerhulpverleners
Ben je op vakantie of niet beschikbaar omwille van andere redenen dan kun je dit aangeven in jouw account. Log in en ga naar “Mijn beschikbaarheid”. Onder de adressen zie je "perioden waarop u niet oproepbaar bent" staan. Je kiest hier voor " Voeg nieuwe periode toe". Hier vul je de periode in waarin je niet beschikbaar bent en sla deze op met het gele-pagina icoontje. Na die periode ben je automatisch weer inzetbaar. 

AED Beheerders
Ga je op vakantie maar wil je wel dat het gebruiksklaar maken van de AED na een inzet gewoon door gaat? Verander dan het e-mailadres in jouw beheerdersaccount naar het e-mailadres van jouw tijdelijke vervanger. Ben je naast beheerder ook vrijwilliger dan kun je je op beide manieren tijdelijk afmelden.

Gebruik je de app en ga je naar het buitenland? Zet dan niet enkel je GPS uit. Dan kun je namelijk nog steeds worden opgeroepen op basis van de laatst bekende GPS locatie in je telefoon.